Brits Korthaar - British Shorthair


  • Afkomst 

De Brits Korthaar (in de volksmond ook wel Britse Korthaar genoemd) geldt als oudste van het Brits kattenras. Naar verluidt werd de Brits Korthaar door de Romeinen meegenomen naar Groot-Brittannië, waar ze lang geïsoleerd leefden. De oorsprong van de, op een teddybeer lijkende, kat mag dan in de Engelse straten liggen, desondanks jagen de Britse Kortharen zelden meer op muizen. Zij worden al meer dan 100 jaar gericht gefokt. In het jaar 1871 werd zelfs de eerste Brits Korthaar in Crystal Palace gehouden als huisdier.

Genoverdracht vond pas plaats na de beide wereldoorlogen. Om het slinkende bestand van de raskat en zijn type te verbeteren werden in de genpool alle Perzische en Chartreux katten opgenomen. Dit resulteerde in het feit dat de Chatreux en de Brits Korthaar steeds verder van type aangepast werden. De beide rassen worden zelfs in 1970 door het FIFe (Féderation Internationale Féline) samengevoegd, alle blauwe katten worden daarna als Chatreux bestempeld, alle katten met andere kleuren worden als Brits Korthaar bestempeld. Deze classificatie wordt in 1977 weer ongedaan gemaakt. Daarnaast, toen de Brits Korthaar vaak verward werd met de Chatreux, had de doelgerichte fok een verschillend uiterlijk gebruikt. De kruising met de Perzische kat had er bovendien voor gezorgd dat de lichaamsbouw van de Brits Korthaar kort en gezet is, terwijl het figuur van de oorspronkelijke Chatraux echter slank was, zoals van de meeste huiskatten.

Door de kruising met de Perzische katten ontstond er per toeval ook de Britse Langhaar, ook wel bekend als ‘Lowlander’, een halflangharige variant van de Brits Korthaar. De Langharige Britse Kat wordt naar dezelfde rassenstandaard gefokt als de Britse Korthaar en onderscheidt zich door middel van zijn lange vacht. Net als de Brits Korthaar komt de Brits Langhaar ook uit Groot-Brittannië, heeft ook een evenwichtig, vriendelijk karakter en past zich makkelijk aan.

Sinds de erkenning als ras in 1980 zijn Brits Kortharen nu vaak de ster op internationale kattenshows.

(Bron: https://www.zooplus.nl/magazine/kat/kattenrassen/britse-korthaar

  • Karakter 

Sommige mensen beschouwen Britse korthaarkatten als de 'zachte reuzen' van de kattenwereld. Ze zijn liefdevol en aanhankelijk. 

Deze kat is zonder twijfel “cool” en makkelijk in de omgang. Het is een zeer evenwichtige kat, die geschikt is voor gezinnen met kinderen. Zij verdraagt zeer goed ander dieren en weet als geen ander om vreemdelingen met haar legendarische nieuwsgierigheid te begroeten.

Het kattenras British shorthair is zeer vriendelijk en aanhalig, al zijn het geen “plakkers”. Het zijn perfecte huisdieren, die aan hun baasjes gehecht zijn.

  • Alle Brits korthaar kleuren op een rij 

De effen kleuren: zwart, blauw, chocolate, lilac, rood, crème en wit. En tegenwoordig ook cinnamon en fawn. Bij deze groep horen natuurlijk ook de schildpad, de blauw-crème en torties. Wij hebben momenteel enkel blauw, lilac, colorpoint en chocolade in onze stambomen. 

De meest gekende kleuren van de Brits Korthaar katten zijn de lilac en blauwe soorten met de fel gelige-orange ogen. 

  • Uiterlijke kenmerken

Lichaam: niet alleen door de kwaliteit van de vacht onderscheidt de Britse Korthaar zich van de gewone kortharige huiskatten, maar voornamelijk ook door lichaamsbouw, die enige overeenkomsten vertoont met de bouw van de Perzische kat. Ze behoren een brede borstkas en een korte gespierde rug te hebben, de bouw behoort in alle opzichten gedrongen te zijn. De poten zijn kort en recht, met ronde, stevige voetjes.
Kop: de kop oogt zeer massief. De kop is rond, met volle wangen en een brede schedel en staat geplaatst op een korte en dikke, gespierde nek. De brede neus is kort en recht, en de neusaanzet mag niet te geprononceerd zijn, maar moet in een lichte welving in het ronde schedelvoorhoofd overgaan. De kin is stevig en goed ontwikkeld. Volwassen katers hebben een massievere kop dan poezen en vertonen de zogenaamde katerwagen.
Ogen: groot en rond, ze kunnen verschillende kleuren hebben, afhankelijk van de vachtkleur
Oren: klein, kort en breed aan de basis, staan ver uit elkaaStaart: de dikke staart is kort tot gemiddeld van lengte en heeft een afgeronde punt
Vacht: de dicht ingeplante, korte vacht voelt stevig aan, is veerkrachtig en ligt door de dikte en dichtheid van de vacht niet glad aan, maar staat een beetje van het lichaam af. Sommige Britse Korthaarkatten hebben een te losse, lange of zachte vacht, deze zijn niet geschikt voor tentoonstellingen.
Kleur: de vacht van de Britse Korthaar kan erg veel verschillende kleuren en kleurpatronen hebben. De bekendste en geliefdste kleur is echter al jarenlang effen blauw. De effen gekleurde komt o.a. voor in wit, zwart, blauw, rood, creme, chocolate en lilac. Ze behoren koper tot oranjekleurige ogen te hebben met uitzondering van de effen witte die ook twee blauwe ogen kan hebben of odd-eyed mag zijn. Er mag in de vacht van effen gekleurde katten geen witte haren of aftekeningen voorkomen, elke haar behoort van de haarpunt tot de wortel zo veel mogelijk dezelfde kleur te hebben. De Brit komt ook met Tabbypatronen, met wit, zilver en ook met Points.

(Bron: https://www.bcfvzw.be)

  • Voeding 

1. Volwassen Brits korthaar - Royal Canin Adult

Om het beste kattenvoer voor je Brits korthaar te vinden, is het raadzaam om op een aantal dingen te letten. 

Bij ons is aangepaste voeding per kat en ras van groot belang. In de eerste plaats moet je kijken of het voer voldoende voedingsstoffen bevat. Zitten er voldoende eiwitten in de voeding en zijn de belangrijke vitaminen en mineralen aanwezig. Zout is niet zo gezond voor de Brits korthaar (en elk ander kattenras). 

Ook is het even aftoetsen welke voeding en smaak jou Brits korthaar verkiest. Je kan verschillende opties proberen.

Onze raad is steeds voor erkende merken te kiezen zodat je zeker bent van de juiste voedingsmiddelen per portie.  

Er zijn verschillende merken die specifieke voeding hebben voor dit ras.

Wij opteren en gebruiken voor onze Brits korthaar poezen/kater de voeding van Royal Canin - Britisch Shorthair Adult 

2. Verwachten we een nestje? - Royal Canin Pro Queen 

Wanneer één van onze poezen drachtig is starten we met Pro Queen van Royal Canin.

Voordelen (zie bron: https://my.royalcanin.be/nl/product-2570/pro-queen)

  • Optimale ondersteuning tijdens de dracht en het zogen
  • Een unieke samenstelling van voedingsstoffen (aangepast energiegehalte, béta-caroteen en essentiële vetzuren) voorziet in de specifieke behoeften van moederpoezen vanaf de eerste dag van krolsheid, tijdens de dracht en tot het einde van de lactatie.
  • Zeer smakelijk
  • De speciale samenstelling van Queen helpt de voedselopname van de moederpoes, vanaf de eerste dag van de krolsheid tot het einde van de lactatie, te stimuleren.
  • Ondersteuning van de natuurlijk afweerQueen helpt de natuurlijke weerstand van de moederpoes te ondersteunen dankzij een antioxidantencomplex

3. Wat voor moeder en kittens? - Royal Canin Mother and Babycat. 

Naar het einde van de dracht toe starten we vaak met Mother and Babycat.

Deze voeding kan na de geboorte door zowel moeder als de kittens verder worden gegeven. Wanneer de kittens het nestje mogen verlaten geven we steeds een portie van deze voeding mee. Dit zal in je starterspakket zitten. Ook krijgen de kittens hier kans kennis te maken met natte voeding: Mother and babycat Mousse. Onze Brits korthaar zijn er niet zo dol op, maar dit neemt niet weg dat we de kitten deze kansen niet bieden. 

Voordelen (zie bron: https://www.royalcanin.com/be/nl_be/cats/products/retail-products/mother-babycat-dry

  • Eerste groeifase: makkelijk begin: Ondersteunt de hoge energiebehoefte van de moederkat en de vroege groei van de kittens.
  • Sterk immuunsysteem: Een complex van voedingsstoffen om een gezonde ontwikkeling van het immuunsysteem te ondersteunen
  • Ontwikkeling van de hersenen: Omega 3-vetzuren (DHA) om de ontwikkeling van de hersenen te ondersteunen
  • Ondersteunt de darmflora: Prebiotica en hoogverteerbare eiwitten om een gezond evenwicht in de darmflora te ondersteunen

4. Welk eten geef ik mijn kitten bij thuiskomst? - British Shorthair Kitten

Belangrijk is om de overgang naar nieuw eten (van Mother and Babycat naar Kitten) zo geleidelijk aan te doen verlopen. Op deze manier gaat jou kitten zo min mogelijk problemen ondervinden met zijn/haar stoelgang en vertering. Bij vertrek krijg je een starterspakket waarin een hoeveelheid van de voeding die hier werd gegeven inzit. Op deze manier kunnen de kitten thuis dezelfde voeding krijgen. Wanneer je kitten ouder wordt kan je deze voeding mixen met de (only) kitten versie. Op deze manier vergemakkelijk je de overgang en zal deze beter verlopen. 

De voordelen (zie bron: https://my.royalcanin.be/nl/product-2566/british-shorthair-kitten)

  • Spier & groei van de bottenDe Brits Korthaar wordt voornamelijk bewonderd vanwege haar sterke botten en krachtige spieren. British Shorthair Kitten ondersteunt de gezonde spier- en botgroei dankzij een aangepast eiwitgehalte en een gebalanceerde inname van mineralen en vitaminen. Verrijkt met L-carnitine.
  • Ondersteunt de spijsverteringDraagt bij aan een gunstige darmflora en een optimale spijsvertering.
  • Natuurlijke weerstandHelpt de natuurlijke weerstand te ondersteunen dankzij een exclusief complex van antioxidanten.
  • De unieke kaak van de brits korthaar kitten“Moonstone 7”, een brokje speciaal ontworpen voor het Brits Korthaar kitten. Het brokje stimuleert het kauwen en is gemakkelijk op te pakken.

5. Wat als je kat een voedingsintolerantie of allergie heeft?

Hou er tijdens je zoektocht naar het beste kattenvoer voor jouw Brits Korthaar natuurlijk ook rekening mee dat er eventuele allergieën of intoleranties kunnen opduiken. Sommige katten zijn allergisch voor bepaalde eiwitten uit vlees of granen. Je kunt dan ook voor hypoallergeen kattenvoer kiezen. 

Jou dierenarts kan je hier steeds de beste raad en info in geven.  

6. Leeftijd en leefstijl

Verder is de leeftijd van je Brits Korthaar en zijn leefstijl van belang. Kittens hebben bijvoorbeeld andere voedingsstoffen nodig dan een volwassen of senior Brits Korthaar. Daarnaast speelt de leefstijl van je Britse Korthaar een rol. Over het algemeen zijn Brits Kortharen vrij rustig en hebben ze niet veel beweging nodig. Dat brengt echter ook met zich mee dat ze sneller overgewicht krijgen. Als jouw Brit weinig beweegt of wat te zwaar is, kun je overwegen om dieetvoer – zoals Royal Canin Satiety Weight Management – te geven.

  • Verzorging

De vacht van een Brits Korthaar heeft niet heel veel vachtverzorging nodig. Kam de vacht eenmaal in de week door met een borstel van bijvoorbeeld varkenshaar. Een Brit zit ongeveer twee keer per jaar in de rui: in de lente en in de herfst. In die periode kan het aantal haren wat oplopen. Verder is het belangrijk om de nagels van de kat goed in de gaten te houden en regelmatig te knippen of te vijlen. Ze kunnen namelijk best scherp zijn. 

Wij opteren voor het goed aanleren van het krabben aan de krabpaal. Op deze manier kunnen ze zelf in het onderhoud bijdragen van de nagels. 

Gratis tip: knip de nageltjes van je kitten al van jongs af aan. Scheelt een hoop problemen als de kat wat ouder is. 

Verder dien je natuurlijk de kattenbak met regelmaat te verschonen. 

De Brits korthaar heeft een gewone kattenbak nodig. Deze moet ruim genoeg zijn maar niet zo groot als het andere Maine Coon ras. Indien je kiest beide kittens/poezen/katten in huis te nemen stel ik vanuit mijn ervaring een XXL kattenbak voor. 

(Bron: https://www.poezenbazen.nl/blogs/katten/alles-over-de-britse-korthaar/)

  • Levensverwachting

De Brits korthaar wordt meestal tussen de 10 en 14 jaar oud. Maar er zijn ook zeker gevallen waarbij de kat meer dan 18 jaar oud is geworden.

  • Extra info

Maak jouw eigen website met JouwWeb