Wij gaan verhuizen!
Neem een kijkje in ons huis
SureFeed Microchip
Aangezien we twee verschillende raskatten hebben, en deze elk op hun beurt aangepaste voeding nodig hebben, hebben we gekozen voor een individueel voedingsysteem. We vonden het belangrijk dat onze dieren op elk moment toegang kunnen hebben tot hun voeding en dat we geen aparte voedermomenten moeten inlassen per ras.
Ook zal er, wanneer er een nestje in aantocht is of wanneer de kittens geboren zijn, een aparte voeding nodig zijn voor moeder en kittens. (zie VOEDING bij elk ras).
We hebben gekozen voor de SureFeed Microchip. Dit is een voederbakje per ras/kat dat gepersonaliseerd kan worden. Door de chip van je dier te scannen wordt dit onthouden door de voederbak, en zal deze enkel openen wanneer het dier zich aanbiedt. Zo krijgt elk dier/ras zijn eigen portie op maat. Ook de kittens leren dit systeem. Zij krijgen bij start van vaste voeding en wanneer ze groot genoeg zijn, een hanger dat voor elk van hen tijdelijk kan worden geprogrammeerd.
Bij thuiskomst is het natuurlijk aan jou om de keuze te maken of je ook voor deze manier gaat kiezen. Het is een dure aanschaf en zeker geen must! Wanneer wij Eros en Artemis als eerste twee poezen in huis hadden, kozen wij ook steeds voor gewone voederbakken. Wij hebben onze keuze gemaakt aangezien we, zeker tijdens het hebben van een nestje, met veel poezen tegelijk geconfronteerd worden die elk op hun beurt een andere soort voeding nodig hebben. Onze poezen groeien op met onze hond, die op zijn beurt ook zijn juiste voeding nodig heeft. Dit is weer een persoonlijke keuze die voor ons enkel alles wat overzichtelijker maakt.
We hebben momenteel zes Surefeed toestellen. De drie op de foto zijn voor onze Brits korthaar poezen/kater, naast de waterbak staat deze van onze hond Pacco.
Aan de andere zijde van de leefruimte staan de andere twee toestellen, inclusief waterbak, voor onze Maine Coon katten. De voederbakken, alsook waterbakken/fontijn staan niet in de buurt van de bakken kwestie de hygiëne.
Waterfontijn
In onze woning hebben we één waterfontein en meerdere waterbakken ter beschikking. Deze moeten voldoende groot zijn zodat de poezen kunnen drinken zonder dat hun snorharen de rand raken. Dit is echter niet aangenaam voor de poezen. Zorg dat je kitten/poes/kat voldoende drinkt. Dit is echter enorm belangrijk voor hun gezondheid alsook de nierfunctie. Vaak drinken ze te weinig. Probeer dit in het oog te houden wanneer je een kitten aanschaft. Wij stimuleren zowel onze poezen/kater als kittens om voldoende te drinken. We vergroten deze gelegenheden door in meerdere ruimtes waterbakken te plaatsen : zowel in de leefruimte/gang/bovenverdieping als kraamruimte.
We vinden het is uiterst belangrijk dat onze dieren voldoende drinken!
Zeker op warme dagen is het belangrijk dat je kat voldoende drinkt. Lees er hier alles over!
(zie bron: https://www.maxenluna.nl/blogs/magazine/waarom-water-drinken-belangrijk-is-voor-katten/)
Waarom water drinken belangrijk is voor katten
Water is niet alleen voor mensen, maar ook voor je kat van levensbelang. Zeker op warme dagen is het belangrijk dat je huisdier voldoende drinkt. Lees er hier alles over!
Het is belangrijk dat er altijd vers, schoon water in de waterbak van je kat klaar staat. Vaak zie je dorstige katten omdat de waterbakjes leeg zijn. Zodra je dan water in zijn bak giet, slobbert je kat het zo snel als hij kan naar binnen. Meestal ligt de helft van het water dan naast de waterbak. Als je kat weet dat er altijd voldoende water klaarstaat, dan zal deze wat langzamer drinken. Omdat veel katten de voorkeur geven aan stromend water is een drinkfontein voor katten een aanrader.
Hoeveel water heeft een kat nodig?
Voor katten ligt het iets ingewikkelder dan bij honden. De behoefte aan water is afhankelijk van het formaat, de activiteit, de buiten temperatuur en of je kat droog of nat voedsel eet. Ook aandoeningen als hoge bloeddruk, nierziektes en diabetes kan de waterbehoefte enorm doen toenemen. Een normale, gezonde kat drinkt echter gemiddeld 60ml per kilo, een kat van 4 kilo drinkt dus ongeveer een kwart liter per dag.
Teken van gezondheid
Het is belangrijk om te weten hoeveel je kat dagelijks drinkt. Hiermee kan je de gezondheid zoals nieraandoeningen in de gaten houden. Als hij ineens zonder duidelijke reden meer of minder gaat drinken dan kan er iets mis zijn. Bij grote verschillen is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen.
Let op bij voeding
Katten die natvoeding uit blik eten, krijgen al veel vocht binnen, zodat ze minder water nodig hebben. Eet je kat alleen droge kattenbrokjes, dan heeft hij tot zeven keer meer behoefte aan water dan katten die voeding uit blik eten. Van nature drinken katten weinig water. Maar houdt het drinkgedrag van je kat, met name tijdens warme zomerdagen goed in de gaten. Zorg in ieder geval dat er altijd vers water beschikbaar is voor je kat.
Krabpalen
Onze voorkeur is gegaan naar een houten krabpaal.
De Maine Coon is een ras dat erg groot kan worden en hierdoor een grotere krabpaal nodig heeft met een stevige onderplaat.
Een andere reden is aangezien we momenteel vijf katten hebben en we vinden dat deze zeker voldoende `krabmogelijkheden` moeten krijgen.
De houten krabpaal is gemaakt van Indonesisch hardhout en voorzien van drie zones sisaltouw. Om hygiënische redenen is deze voor ons makkelijker in onderhoud aangezien deze minder haar vasthoudt. Dit is natuurlijk een persoonlijke keuze.
We hebben gekozen voor een houten krabpaal die voorzien werd van dicht bij elkaar geplaatste houten planken, dit zodat kittens hier zelfstandig na een tijdje op en af kunnen. In de kraamruimte voorzien we uiteraard een kleinere krabpaal voor moeder en kitten.
Kattenbakken
We hebben één open kattenbak, de overige zijn gesloten XXL kattenbakken. De Maine Coon katten hebben een kattenbak nodig met voldoende ruimte.
Regel is dat je steeds één kattenbak meer moet hebben dan het aantal katten in huis. Wij hebben 5 katten en zes kattenbakken ter beschikking, zowel in de leefruimte als kraamruimte. De kraamruimte is steeds toegankelijk voor de andere katten indien er geen moeder en kittens hier bezwaar tegen vertonen of er geen kittens in huis zijn. Hierover meer bij kraamruimte. Onze kittens gaan allen zindelijk naar huis.
We trainen de kittens in een open kattenbak te gaan die aangepast is aan de grootte van de kittens.
We gebruiken als kattenzand: Flamingo - Kattenbakvulling
Deze kattenbakvulling neemt de nare geurtjes weg en de uitwerpselen zijn er gemakkelijk uit te scheppen.
Deze kattenbakvulling heeft een sterk absorptievermogen en blijft langer fris ruiken. Is erg zuinig in gebruik.
Voldoende spelmomenten
We merken dat onze Maine Coon katten meer spelmomenten nodig hebben dan de Brits korthaar katten. Het speelmateriaal varieert van knuffels met kattenkruid, tot balletjes, veertjes enz.,... Laat nooit een speelgoedje met touw alleen rondslingeren bij de poezen. Dit is gevaarlijk en kan ervoor zorgen dat de poes zich hier tijdens het spel in verwikkeld. Maine Coon katten zijn dol op glinsterende dingen, een bolletje zilverpapier is snel gemaakt en vinden ze fantastisch. Ook een geweldig idee zijn ping-pong balletjes. Met deze spulletjes kunnen ze uren alleen aan de slag. Doch is het belangrijk een band met je poes/kitten te scheppen, probeer daarom toch elke dag een beetje tijd te maken om zulke spelmomenten in te plannen. Het bijten op de vingers kan op deze manier worden vermeden en afgeleerd, wanneer ze een alternatief krijgen aangeboden waar ze wel in mogen knabbelen. Vanaf de kittens klaar zijn om te spelen, trachten we hier steeds op in te gaan. We bieden op hun niveau voldoende materialen aan en vinden het sociale aspect zeer belangrijk. We hopen dat de kittens het nest verlaten als vooral lieve, sociale en leuke kittens. Hier streven we enorm naar.
Kraamruimte
Aangezien we nog geen nestje hebben momenteel hebben we geen bak waarin moeder(bevalling) en kittens zich kunnen terugtrekken. We opteren voor een doos zodat het vervangen ervan makkelijker wordt wanneer deze na een bevalling of ongelukje van één van kittens vervuild is geraakt. We hebben `doggypads` voorzien om zo hygiënisch mogelijk te werk te gaan. Ook hebben we een hekje om de ruimte voor de kittens en moeder af te bakenen. Op deze manier kunnen ze op een rustige wijze nadien de grotere ruimte verkennen. Ook kan moederpoes deze ruimte als haar veilige ruimte inrichten zodat, indien ze dit wenst, de andere katten hier geen toegang tot krijgen. Soms kan het zijn dat de andere poezen wel worden toegelaten bij de kittens. Dit is steeds af te wachten en zal moederpoes zelf beslissen. Alle mogelijkheden en beperkingen moeten mogelijk blijven.
Wat zullen we onze eerste nestje spannend vinden!
Hygiëne
Wanneer er een nestje kittens geboren wordt ligt hygiëne erg hoog in het vaandel.
Uiteraard is hygiëne in elke cattery/woning met dieren van groot belang maar zeker wanneer er een nestje is. Kittens zijn de eerste weken erg gevoelig aan virussen en/of andere bacteriën. Vandaar dat we er ook voor kiezen pas vanaf ongeveer 6 weken een kitten vast te laten nemen. Alvorens deze mag worden geaaid zullen we steeds vragen u handen te wassen. We willen onze kittens in de beste en meest veilige en juiste omstandigheden grootbrengen.
Kittens mogen het nest pas verlaten vanaf bepaalde tijdsstippen. Hierover meer bij ONZE NESTJES.
Ook zijn we verplicht de correcte ontsmettingsproducten te gebruiken; deze niet schadelijk zijn voor onze poezen/kittens.
Zelf hebben we als extra ervoor gekozen, in de leefruimte waar de meeste kattenbakken staan, een robotstofzuiger te gebruiken, dit naast onze gewone stofzuiger.
Deze gaat op verscheidene tijdsstippen rond in huis zodat hygiëne op deze manier doorheen de dag kan worden gewaarborgd.
Op deze manier beperken we het kattenzand doorheen het huis. Alsook een dweilrobot is iets waar we geregeld gebruik van maken.
Dit is een persoonlijke keuze en zeker geen verplichting/must.
Maak jouw eigen website met JouwWeb